Φθινοπωρινή συνταγή για κέικ με φρέσκα σύκα

Φθινοπωρινή συνταγή για κέικ με φρέσκα σύκα

Οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου μας ανοίγουν την… όρεξη για νέες γεύσεις.

 

Το σύκο είναι ένα φρούτο που έχει συνδυαστεί με τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και τις πρώτες του Σεπτέμβρη, καθώς είναι η περίοδος που ωριμάζουν και είναι τότε που γίνεται η συγκομιδή τους. Το εν λόγω φρούτο χρησιμοποιείται κατά κόρν στη μαγειρική καθώς η φυσική του γλυκύτητα αρωματίζει εκπληκτικά φαγητά και γλυκά, όπως γλυκόξινο κρέας, πράσινες σαλάτες, πίτσα (!), κέικ, ενώ γίνεται τέλειο γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα. Το κέικ με φρέσκο σύκο είναι μια λαχταριστή εναλλακτική του “συμβατικού” κέικ, άκρως φθινοπωρινή, που ταιριάζει τέλεια με τον καφέ σας. 

 

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε:

 

4 αβγά

125 gr. καστανή ζάχαρη

125 gr. λευκή  ζάχαρη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. κανέλα

120 ml σπορέλαιο

250 γρ. γιαούρτι 

440 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

60 γρ. κορν φλάουρ

60 γρ. μπέικινγκ πάουντερ

Αλάτι μια πρέζα

70 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

Για το ψήσιμο θα χρειαστείτε μια φόρμα 26 εκατ. με στρωμένη μια λαδόκολλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, την καστανή και λευκή ζάχαρη καθώς και τη βανίλια. Ανακατεύουμε τα υλικά με σύρμα ώστε να ομοιογενοποιηθούν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, το σπορέλαιο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.

 

Κοσκινίζουμε πάνω από το μίγμα το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικινγκ πάουντερ και το αλάτι. Μόλις γίνει ομοιόμορφο μίγμα μετά το ανακάτεμα, προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε ξανά με μια σπάτουλα.

 

Λαδώστε τη φόρμα και τοποθετήστε το μισό μίγμα. Εν συνεχεία τοποθετήστε φρέσκα σύκα κομμένα σε ροδέλες. Συνεχίστε βάζοντας στο ταψί το υπόλοιπο μίγμα και απλώστε το ομοιόμορφα. Προσθέστε τέλος μερικές ροδέλες φρέσκα σύκα. Μπορείτε να προσθέσετε και καρύδια εφόσον το επιθυμείτε.  Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. 

 

Βγάλτε από το φούρνο και αν θέλετε αφήστε το να κρυώσει. Καλή απόλαυση!

 

Δείτε το σχετικό βίντεο: