Γιατί ο καφές της Κόστα Ρίκα είναι τόσο ξεχωριστός;

Γιατί ο καφές της Κόστα Ρίκα είναι τόσο ξεχωριστός;

Aπό την παραγωγή έως την τελική παρασκευή, ο καφές της Κόστα Ρίκα ξεχωρίζει

 

Ο καφές από την Κόστα Ρίκα, για τους γνώστες του είδους, αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν. Η μοναδικότητά του αυτή έγκειται στα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας του, στο έδαφος όπου παράγεται, αλλά και στην κουλτούρα καφέ της εν λόγω λατινικής χώρας. Οι φάρμες της Κόστα Ρίκα εδρεύουν σε μεγάλο υψόμετρο και τα γόνιμα ηφαιστειακά εδάφη έχουν την… τύχη να απολαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις αρκετές μέρες τον χρόνο.

 

Η καλλιέργεια του καφέ στην Κόστα Ρίκα προήλθε από την Κούβα το 1779, και μέχρι το 1820 η ταχεία ανάπτυξή της είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εξαγωγές σε περιφερειακές γειτονικές χώρες. Σήμερα, η Κόστα Ρίκα βάσει νόμου καλλιεργεί 100% αυθεντικούς κόκκους καφέ Arabica. Αυτός ο τύπος κόκκων ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα και το έδαφος της χώρας. Ο Arabica ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα και ζεστές θερμοκρασίες, χαρακτηριστικά που διαθέτει η Κόστα Ρίκα. Οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές όλο το χρόνο, τόσο την ξηρή όσο και τη βροχερή περίοδο, και τα ηφαιστειακά εδάφη είναι τόσο γόνιμα που η Κόστα Ρίκα είναι σε θέση να συλλέγει καφέ τρεις φορές το χρόνο.

 

Οι οκτώ περιοχές καλλιέργειας καφέ της Κόστα Ρίκα διαθέτουν όλες ξεχωριστά μικροκλίματα και συνθήκες καλλιέργειας, και έτσι παράγουν καφέδες με μοναδικά γευστικά προφίλ και αρώματα. Η Tarrazú είναι ίσως η πιο γνωστή από αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές, χάρη στους σταθερά υψηλής ποιότητας καφέδες που παράγονται εκεί, από τις ορεινές φάρμες σε υψόμετρο μεταξύ 1.200 και 1.700 μέτρων.

 

Η συνδρομή της Κόστα Ρίκα στον κόσμο του  καφέ

 

Τα ηφαιστειακά εδάφη της περιοχής είναι συχνά πλούσια σε θρεπτικά μεταλλικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο και το ασβέστιο, τα οποία, σύμφωνα με το Perfect Daily Grind, έχει αποδειχθεί ότι παράγουν καλύτερες γεύσεις και αρώματα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα γόνιμα εδάφη που καθιστούν ξεχωριστή την της Κόστα Ρίκα: Οι καινοτόμες μέθοδοι επεξεργασίας είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας.

 

Όπως παρατηρεί η National Coffee Association, η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για την υγρή επεξεργασία του καφέ που παράγει. Αυτό σημαίνει ότι μόλις συγκομιστούν οι καρποί – συλλέγονται με το χέρι – το δέρμα και ο πολτός πλένονται με νερό πριν στεγνώσουν και καβουρδιστούν οι κόκκοι. Η χώρα ωστόσο έχει πρωτοπορήσει υιοθετώντας επίσης μια υβριδική «μέθοδο μελιού» που επιτρέπει στους παραγωγούς να επιλέγουν το επίπεδο του «κολλώδους» που αφήνουν στους κόκκους. Αυτό το στοιχείο έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα γλυκύτητας και στο σώμα του τελικού προϊόντος. Ως αποτέλεσμα, παράγεται ένας καφές που ξεχωρίζει για το ελαφρύ σώμα του, την φωτεινή και ζωηρή οξύτητά του, τις πλούσιες αρωματικές γεύσεις. 

 

Φυσικά στην Κόστα Ρίκα, ούτε το brewing θα μπορούσε να είναι συμβατικό. Η χώρα εφηύρε το “chorreador”, μια ξύλινη ή μεταλλική βάση που κρατά ένα υφασμάτινο φίλτρο (που ονομάζεται μπολσίτα). Σε αυτό  οι παρασκευαστές ρίχνουν με αλεσμένο καφέ και στη συνέχεια, ζεστό νερό, το οποίο περιχύνεται μέσα από το φίλτρο κατευθείαν σε ένα φλιτζάνι.