5 απροσδόκητες χρήσεις του κακάο

5 απροσδόκητες χρήσεις του κακάο

Eσείς πώς προτιματε τη σοκολάτα σας;

 

Είτε σας αρέσει να την απολαμβάνετε ως μια μαύρη, πικρή μπουκιά, συνοδεία του καφέ σας, είτε ως ένα κρεμώδες και γαλακτώδες ρόφημα,το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά εδέσματα παγκοσμίως. Σήμερα, η βιομηχανία σοκολάτας που προέχεται από το κακάο, αγγίζει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

 

Εκτός πάντως από τις συμβατικές χρήσεις του κακάο, υπάρχουν ορισμένες που ίσως να μην γνωρίζατε, όπως:

 

Ενίσχυση αγωνιστικών αυτοκινήτων

 

Το 2009, μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Warwick δημιούργησε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της Formula 3 που θα κινείτο με… σοκολάτα. Το καύσιμο που χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο ήταν παρασκευασμένο από συνδυασμό σοκολάτα και φυτικά έλαια. Το αυτοκίνητο ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τους αυστηρούς κανονισμούς του αθλήματος της Formula 3, και μπορούσε να φτάσει εύκολα ταχύτητες 125 mph στις στροφές.

 

Για τα δόντια σου;

 

Η σοκολάτα, παρά τα του αντιθέτου λεγόμενα, ίσως στην πραγματικότητα κάνει καλό στα δόντια σας.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το κακάο καταπολεμά καλύτερα την τερηδόνα από το φθόριο, το συστατικό της οδοντόκρεμας. Η απλή μαύρη σοκολάτα είναι μια καλή πηγή πολυφαινολών, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν τα στοματικά βακτήρια. Αυτές οι ουδέτερες χημικές ουσίες μπορούν επίσης να αποτρέψουν την κακή αναπνοή και να εμποδίσουν τα βακτήρια να μετατρέψουν τη ζάχαρη σε οξέα, κάτι που καταστρέφει τα δόντια. Ωστόσο, ακόμη και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη, η οποία συνοδεύεται από τους δικούς της κινδύνους για την υγεία, επομένως καταναλώνετέ τη με μέτρο.

 

Ως χρήματα

 

Δεν αναφερόμαστε σε εκείνα τα σακουλάκια με σοκολατένια νομίσματα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο που εμφανίζονται την περίοδο των γιορτών. Φαίνεται ότι ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια χρησιμοποιούσε πραγματικά τη σοκολάτα ως χρήμα. Η αρχαιολόγος Joanne Baron βρήκε στοιχεία ότι ήδη από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι Μάγια χρησιμοποιούσαν σοκολάτα για πληρωμές. Σε μια τοιχογραφία πυραμίδας από τη Γουατεμάλα, μια γυναίκα προσφέρει ένα μπολ με ζεστή σοκολάτα στον ατμό με αντάλλαγμα ζύμη.

 

Για περισσότερη ευστροφία

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε σοκολάτα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν υψηλότερες επιδόσεις σε τομείς δεξιοτήτων του εγκεφάλου, όπως η αρίθμηση, η αφηρημένη σκέψη και η οπτικοχωρική και εργασιακή μνήμη. Τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα δρουν ως αγγειοδιασταλτικό που βελτιώνει τη ροή του αίματός μας, η οποία με τη σειρά της βοηθά τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ.

 

Ψεύτικο αίμα

 

Αν και δεν φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο, πρέπει να γνωρίζετε ότι σε ταινίες, για μια σκηνή θανάτου επιστρατευόταν λίγο κακάο. Για το ασπρόμαυρο κλασικό, Psycho, ο Alfred Hitchcock χρησιμοποίησε σιρόπι σοκολάτας. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στην εμβληματική ταινία τρόμου της δεκαετίας του ’60 Night of the Living Dead και στην ταινία πυγμαχίας Raging Bull του Scorsese.