Οφέλη και παρενέργειες απο την κατανάλωση σκέτου καφέ

Οφέλη και παρενέργειες απο την κατανάλωση σκέτου καφέ

Δεν είναι μόνο οι baristi που μας προτείνουν να καταναλώνουμε τον καφέ μας σκέτο για να μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του, αλλά και πολλοί επιστήμονες καθώς έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

 

O καφές αποτελεί για πολλούς από εμάς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής ρουτίνας. Πρόκειται για ένα ρόφημα που μας γεμίζει ενέργεια και ευεξία για αρκετές ώρες, βοηθώντας μας να ξεκινήσουμε με όρεξη την μέρα μας. Πολλοί επιστήμονες συστήνουν την κατανάλωση σκέτου καφέ, χωρίς προθήκες, καθώς όπως αναφέρουν έχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.

 

«Εκτός από το ότι σας βοηθά να ξυπνάτε κάθε πρωί, ο σκέτος καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, ηπατική νόσο και καρδιακή νόσο», λέει η Lisa Andrews, MEd, RD, LD, ιδιοκτήτρια της Sound Bites. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες αρνητικές παρενέργειες.

 

Ο σκέτος καφές βοηθά τη λειτουργία του εντέρου

Για όσους έχουν πεπτικά προβλήματα, ο σκέτος καφές μπορεί να αποτελέσει τη λύση.«Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα δημιουργώντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου», αναφέρει η Andrews. Μερικές ενώσεις του καφέ βοηθούν στην τόνωση της παραγωγής οξέος του στομάχου που με τη σειρά του βοηθά στη μετακίνηση της τροφής μέσω του εντέρου σας.

 

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών

Ο μαύρος καφές μπορεί να είναι αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, η ηπατική νόσος και οι καρδιακές παθήσεις. «Ο καφές παρέχει αρκετές βιοδραστικές ουσίες όπως φαινολικές ενώσεις (καφεστόλη και καβεόλη), αλκαλοειδή (καφεΐνη και τριγωνελίνη), διτερπένια και άλλους μεταβολίτες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Andrews.

 

Συνδράμει στην καλή ψυχική υγεία

Για όσους έχουν άγχος, ο σκέτος καφές δεν είναι ίσως η καλύτερη ιδέα, επειδή η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο νευρικοί. Ωστόσο, για άλλα θέματα ψυχικής υγείας και γνωστικές δυσλειτουργίες, αυτό το ρόφημα μπορεί να φανεί χρήσιμο. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ σε τακτική βάση φαίνεται να «ενισχύει τη συγκέντρωση και να βελτιώνει τον κινητικό έλεγχο και την εγρήγορση».

 

Η υπερβολική πρόσληψη σκέτου καφέ αυξάνει τον κίνδυνο αϋπνίας

Σύμφωνα με το Sleep Foundation, η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα αϋπνίας ή να επιδεινώσει μια προϋπάρχουσα κατάσταση αϋπνίας. Είναι προτιμότερο να πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί, ώστε η καφεΐνη να έχει περισσότερο χρόνο να μεταβολιστεί μέχρι να έρθει η ώρα για ύπνο.

 

Ο σκέτος καφές μπορεί να επιδεινώσει την παλινδρόμηση

Η παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου μετακινείται προς τα πάνω στον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο λαιμό και/ή στο στήθος. Σύμφωνα με την Andrea Dunn, RD, «η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη αυξάνει την ποσότητα του οξέος που υπάρχει ήδη στο στομάχι, γεγονός που διευκολύνει την επίδραση της παλινδρόμησης οξέος και της καούρας».

 

Ο σκέτος καφές μπορεί να κάνει καλό πριν την προπόνηση

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής (ISSN), η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση της προπόνησης, τόσο για αθλητές όσο και για μη αθλητές. Συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων καφεΐνης περίπου μία ώρα πριν από την προπόνηση.

 

Ο σκέτος καφές μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε

Η Lauren O’Connor, MS, RDN, RYT, ιδιοκτήτρια του Nutri Savvy Health και συγγραφέας του Healthy Cooking for One, δηλωνει ότι αυτό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της συγκέντρωσης. Μελέτη που αναπαρήχθη στο Nutrients καταδεικνύει πώς ο καφές περιέχει περισσότερες από 1000 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φαινολικών και των χλωρογενικών οξέων που είναι γνωστές για τις καλές επιδράσεις τους στην συγκέντρωση.