Κορμός σοκολάτας με καφέ και μπράντι

Κορμός σοκολάτας με καφέ και μπράντι

Τον αγαπούν μικροί και μεγάλοι, τρώγεται από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ  και καθ’ ομολογίαν είναι ένα έδεσμα στο οποίο ελάχιστοι αντιστέκονται.

 

Με καταγωγή από την Ιταλία και την Πορτογαλία, ο κλασικός κορμός φτιάχνεται με κακάο, θρυμματισμένα μπισκότα, βούτυρο, αυγά και κάποιες φορές με την προσθήκη κάποιου αλκοολούχου, όπως το πορτογαλικό Port wine ή ρούμι. Το “salami” φυσικά δεν συνδέεται με το γνωστό αλλαντικό, αλλά πήρε την ονομασία του (chocolate salami) λόγω του σχήματός του και επειδή η όψη του παραπέμπει σε αυτό.Ακριβώς όπως το σαλάμι, έτσι και το chocolate salami έχει κυλινδρικό σχήμα, ενώ κόβεται σε κομμάτια-δίσκους για το σερβίρισμα. Αυτοί οι δίσκοι αποτελούνται από την καφέ σοκολατένια “βάση” (όπως το κόκκινο κρέας του σαλαμιού) ενώ το μπισκότο αποτελούν μια φωτεινή προσθήκη, όπως ακριβώς οι λευκές κηλίδες λίπους στο σαλάμι. Κάποιοι συνηθίζουν να προσθέτουν ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή φουντούκια για έξτρα γεύση.

 

Μια παραλλαγή στο κλασικό και αγαπημένο μας μωσαϊκό ή κορμό, περιέχει τα βασικά συστατικά όμως λείπει ένα εξ αυτών, τα αυγά, ενώ προστίθενται έξτρα ο καφές και το μπράντι. Όπως θα φαντάζεστε, η παραλλαγή αυτή συνδυάζεται άψογα με τον πρωινό η απογευματινό σας καφέ.

 

Υλικά

125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη

200 γρ. βούτυρο

250 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. κακάο

250 γρ. μπισκότα σπασμένα

100 γρ. σπασμένη καρυδόψιχα

1 σφηνάκι μπράντι

80 ml γάλα

1 σφηνάκι καφέ εσπρέσο

 

Εκτέλεση

Τοποθετήστε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και ανακατέψτε τα μέχρι να αφρατέψουν. Ανακατέψτε τον καφέ με το μπράντι και το γάλα και περιχύστε τα μπισκότα. Ρίξτε στο μείγμα με το βούτυρο το κακάο και την κουβερτούρα, ανακατέψτε και μετά προσθέστε την καρυδόψιχα και τα μπισκότα. Ανακατέψτε τα υλικά και αδειάστε το μείγμα σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ή αλουμινόχαρτου.Τυλίξτε το σε ρολό και αφήστε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Το γλυκό είναι έτοιμο για σερβίρισμα.