Μήπως πίνετε τον καφέ σας λάθος;

Μήπως πίνετε τον καφέ σας λάθος;

Τρία tips για να μάθετε να πίνετε σωστά τον καφέ σας, όλοι όσοι επιθυμείτε να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας.

 

O καφές για τους περισσότερους από εμάς είναι ομολογουμένως αναπόσπαστο κομμάτι της πρωινής μας ρουτίνας. Εν μέσω lockdowns μάλιστα, η “σχέση” αυτή με το αγαπημένο μας ρόφημα και την καφεΐνη έγινε ακόμη πιο στενή, καθώς αποδείχθηκε ότι την περίοδο της covid-19, οι ποσότητες καφέ που καταναλώνονται αυξήθηκαν αισθητά. Σε έρευνα της Cinch Home Services στις ΗΠΑ αποδείχθηκε πως οι υπάλληλοι που εργάζονται σε απομακρυσμένο περιβάλλον πίνουν κατά μέσο όρο 3,1 φλιτζάνια έναντι 2,5 φλιτζανιών που καταναλώνουν οι συνάδελφοί τους στο γραφείο. Εκ των συμμετεχόντων, το 28% μάλιστα παραδέχθηκε πως ο καφές τους κάνει πιο παραγωγικούς στη δουλειά. Πώς μπορείτε όμως να αυξήσετε την αποδοτικότητά σας στην εργασία σας με σύμμαχο τον καφέ.

 

Μην πίνετε καφέ μόλις ξυπνάτε

Η σκέψη ενός  καφέ μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σας κίνητρο για να σηκωθείτε από το κρεβάτι κάποιες φορές, αλλά η κατανάλωσή του αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να αμβλύνει τα φυσικά επίπεδα ενέργειας του σώματός σας. Ο ειδικός στη διαχείριση και την επιστήμη της συμπεριφοράς Daniel Pink εξέτασε την επιστήμη του “timing” και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητά μας. Στο βιβλίο του «When: The Scientific Secrets of Perfect Timing», ο Pink βασίζεται σε έρευνες για να διαπιστώσει ότι η καλύτερη ώρα για να πιεις το πρώτο σου φλιτζάνι καφέ είναι περίπου 60-90 λεπτά αφού ξυπνήσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης που δίνει σήμα στο σώμα σας να είναι “on alert” και να ανταποκρίνεται. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, τα επίπεδα κορτιζόλης συνήθως κορυφώνονται γύρω στις 8:30 π.μ.

 

Επιλέξτε τα σωστά συστατικά

Οι κόκκοι καφέ έχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης ανάλογα με τον τρόπο που έχουν ψηθεί. Εάν αισθάνεστε νωθροί και αναζητάτε μια ισχυρότερη ενεργειακή ώθηση, ψάξτε για έναν καφέ που να φέρει την ένδειξη «ελαφρώς καβουρδισμένος», προτείνει ο Mike Balderrama, περιφερειακός εκπαιδευτής του Counter Culture Coffee. «Όσο πιο έντονο είναι το καβούρδισμα του καφέ, τόσο περισσότερη καφεΐνη καίγεται», εξηγεί. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε ποιοι καφέδες είναι εποχής για να απολαμβάνετε την καλύτερη δυνατη γεύση και περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Οι χώρες-παραγωγοί παγκοσμίως συλλέγουν τον καφέ τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Έτσι στις ΗΠΑ, όπου ο χειμώνας πλησιάζει, όπως και στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιλέγουμε φρέσκο ​​καφέ από την Παπούα Νέα Γουινέα, την Κένυα, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Αλλά το τέλειο φλιτζάνι καφέ, σύμφωνα με τον Balderrama, εξαρτάται λιγότερο από τους κόκκους που χρησιμοποιείτε και περισσότερο από ένα άλλο συστατικό: το νερό. “Πάνω από το 98% ενός φλιτζανιού καφέ είναι νερό – οπότε αν έχετε κακό νερό, θα έχετε κακό καφέ”, λέει. Είτε φτιάχνετε κρύο, είτε ζεστό καφέ, πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε φιλτραρισμένο νερό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Βεβαιωθείτε ότι το νερό που βάζετε στο ρόφημά σας — ακόμα και τα παγάκια στον παγωμένο καφέ σας — φιλτράρεται, γιατί θα βελτιώσει απείρως την ποιότητα του καφέ σας», προσθέτει ο Balderrama.

 

Δοκιμάστε ένα «nap-ουτσίνο»

Ο καφές και ο μεσημεριανός ύπνος ξεχωριστά είναι απολαυστικοί, αλλά σε συνδυασμό, μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο για εσάς προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την εγρήγορσή σας. Μελέτες στην Αγγλία και την Ιαπωνία έδειξαν ότι εάν πίνετε καφέ αμέσως πριν κοιμηθείτε και μπορέσετε μετά να απολάσευτε έναν ύπνο για 20 λεπτά ή λιγότερο, μπορείτε να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας πολύ καλύτερα από ό,τι αν κοιμόσασταν για λίγο ή απλώς πίνατε καφέ. Η “επιστήμη” πίσω από τον ολιγόλεπτο ύπνο σε συνδυασμό με τον καφέ εξηγείται ως εξής: ο ύπνος μειώνει την ποσότητα της αδενοσίνης, της χημικής ουσίας που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, στον εγκέφαλο και το σώμα σας. Η καφεΐνη, η οποία θέλει περίπου 20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί, βοηθά στον αποκλεισμό της αδενοσίνης. Με τον ύπνο των 20 λεπτών, μειώνετε την ποσότητα αδενοσίνης στο σύστημά σας και βοηθάτε έτσι την καφεΐνη να περιορίσει την χημική αυτή ουσία, η οποία είναι ήδη περιορισμένη λόγω του ύπνου. Ο Pink συνιστά στους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον “nap-ουτσίνο” μεταξύ 2 και 4 μ.μ. όταν τα επίπεδα κορτιζόλης τείνουν να πέφτουν.