Οικονομικές συμβουλές για τους baristi

Οικονομικές συμβουλές για τους baristi

Πίσω από τον λαμπερό κόσμο των baristi κρύβεται ο καθημερινός αγώνας επιβίωσής τους και εξασφάλισης των προς το ζην.

 

Μία από τις σκληρές αλήθειες που αφορούν τη βιομηχανία του καφέ είναι η ανάγκη για των εργαζόμενων για φιλοδωρήματα. Η έλλειψη ενός μισθού ικανού να εξασφαλίζει μια άνετη διαβίωση στους εργαζομένους είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο στον κλάδο κι ως εκ τούτου τα φιλοδωρήματα αποτελούν ένα ουσιαστικό και ζωτικής σημασίας κομμάτι της δουλειάς. Η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει τη βιομηχανία και το οικονομικό μέλλον πολλών baristi παραμένει αβέβαιο. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό εάν εργάζεστε ως barista να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα υγιές οικονομικό πλάνο. Εάν εργάζεστε στον κλάδο ο παρακάτω οδηγός με tips θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

 

Βεβαιωθείτε για τον προϋπολογισμό σας

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. Παρακολουθήστε κάθε ευρώ και αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Αφαιρέστε το 10%-15% των κερδών κάθε βάρδιας για τους φόρους σας (ή τους στόχους αποταμίευσης που έχετε θέσει).

 

Παρακολουθήστε τις πιστώσεις

Το εισόδημά σας μπορεί να έχει διακυμάνσεις, εξαιτίας των tips, από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ένα οικονομικό ‘δίχτυ ασφαλείας’ αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να αντιμετωπίσετε αυτή την αβεβαιότητα που προκαλείται από τη διάθεση ή όχι των πελατών να αφήσουν tips. Εάν δεν μπορείτε να αυξήσετε το budget του τραπεζικού σας λογαριασμού μπορείτε να εκδώσετε μια πιστωτική κάρτα για έκτακτες ανάγκες. Δεν χρειάζεται να τη χρησιμοποιείτε για καθημερινές αγορές. Οποιαδήποτε κάρτα κι αν χρησιμοποιείτε κρατήστε το χρέος σε χαμηλά επίπεδα και πληρώνετε πάντα τουλάχιστον το ελάχιστο κάθε μήνα.

 

Ζητήστε αύξηση

Πιέστε για διαφάνεια στους μισθούς σε όλους τους τομείς του κλάδου. Με τα τεράστια κέρδη της, η βιομηχανία καφέ οφείλει να παρέχει μισθούς μιας καλής διαβίωσης. Μέχρι να υπάρξει μια καλή πρακτική όσον αφορά τα φιλοδωρήματα, οι baristas πρέπει να διασφαλίσουν ότι αξιοποιούν στο έπακρο κάθε ευρώ.

 

Εν ολίγοις, τα βήματα είναι τρία: σωστός προϋπολογισμός, διαχείριση φόρων και ένα υγιές πιστωτικό υπόλοιπο. Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα προστατευθείτε καλύτερα οικονομικά σε ενδεχόμενο μελλοντικής οικονομικής αστάθειας.

 

Φωτογραφία: Joshua Rodriguez / unsplash