Kafae boran: Ο παραδοσιακός κρύος καφές της Ταϊλάνδης

Kafae boran: Ο παραδοσιακός κρύος καφές της Ταϊλάνδης

Έντονος, με αρκετή καφεΐνη, αδύναμο σώμα και αρκετά γλυκός, είναι ο παραδοσιακός καφές της Ταϊλάνδης.

 

Ο kafae boran «αρχαίος καφές» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι μια ενδιαφέρουσα μέθοδος ψησίματος αλλά και παρασκευής καφέ που αναπτύχθηκε στην Ταϊλάνδη κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή λοιπόν η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής, περιλαμβάνει σκούρο καβουρδισμένο καφέ Robusta, σε συνδυασμό με μπαχαρικά και σάκχαρα. Μερικές φορές μάλιστα κατά το παρελθόν, χρησιμοποιήθηκαν φασόλια σόγιας κατά το καβούρδισμά του. Από εκεί, ο καφές παρασκευάζεται με βαμβακερό φίλτρο που βυθίζεται σε βραστό νερό, παρόμοιο τρόπο με το τσάι. Εκεί αποδίδει το ελαφρύ του σώμα αλλά και η μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Εκείνο όμως που το κάνει να παίρνει μια πιο ευχάριστη γεύση και να απομακρύνει την δυσάρεστη αίσθηση του καβουρδισμένου κόκκου Robusta, είναι το συμπυκνωμένο γάλα. O kafae boran αν και η κουλτούρα της χώρας στο specialty coffee έχει προχωρήσει πολύ, παραμένει ακόμα πολύ δημοφιλής.

 

 

Υλικά (για 2 δόσεις)

40 γραμμ. χοντροαλεσμένο καφέ Robusta

300ml νερό

Συμπυκνωμένο γάλα

ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε το νερό να βράζει και ρίξτε τον αλεσμένο καφέ αφού το έχετε κατεβάσει από την φωτιά. Αφήστε το για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια περάστε τον από ένα χάρτινο βρεγμένο φίλτρο. Γεμίστε 2 ψηλά ποτήρια με πάγο και μοιράστε σε αυτά ισόποσα τον καφέ. Συμπληρώστε με συμπυκνωμένο γάλα και ζάχαρη και ανακατεύστε.