H ιστορία του καφέ στην Ελλάδα

H ιστορία του καφέ στην Ελλάδα

Ένα σύντομο ταξίδι στο χρόνο για να μάθουμε πως ο πράσινος κόκκος έφτασε στην χώρας μας.

 

Παλαιότερα αναφερθήκαμε στην ιστορία του καφέ ως προϊόντος μάρκετινγκ και πώς από ένα εκλεκτό ρόφημα για λίγους μετατράπηκε σε προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Πώς όμως έφθασε ο καφές στην χώρα μας; Η ιστορία του καφέ στην Ελλάδα ανάγεται χρονικά στην περίοδο της Τουρκοκρατίας όταν Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Βόρειας Ελλάδας τον γνώρισαν πρώτοι μαζί με τους Τούρκους. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, η συνήθεια του καφέ εξαπλώθηκε μετά το 1760 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Όλα άλλαξαν με την εμφάνιση του καφενείου «Η Ωραία Ελλάς» στην οδό Αιόλου. Καπετάνιοι, ξένοι διπλωμάτες, περιηγητές, πολιτικοί, καλλιτέχνες και οι ποιητές συνέρρεαν εκεί για να συζητήσουν για την επικαιρότητα και να απολαύσουν μια κούπα καφέ. Από το σημείο αυτό άρχιζαν πολλές κινητοποιήσεις. Στις αρχές του 19ου αιώνα δεν υπήρχαν καταστήματα πώλησης καφέ οπότε τα καφενεία και οι νοικοκυρές αγόραζαν ακατέργαστο πράσινο καφέ και, στη συνέχεια, τον καβούρδιζαν και τον άλεθαν, χρησιμοποιώντας πρώιμο εξοπλισμό της εποχής όπως τηγάνια ή κατσαρόλες. Τα πρώτα ειδικά καταστήματα για τον καφέ, τα λεγόμενα «καφεποιεία» που γρήγορα μετονομάστηκαν σε «καφεκοπτεία», εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Σταδιακά, οι Έλληνες που μέχρι τότε προτιμούσαν τον τούρκικο καφέ, τον μετονομάζουν σε «ελληνικό καφέ» και τον καθιερώνουν ως τον πιο αγαπητό καφέ για πάρα πολλά χρόνια.

 

1920: Μετά από μια παραγγελία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», το Καφεκοπτείο Μισεγιάννη φέρνει στην ελληνική αγορά τον γαλλικό καφέ. Αντίθετα με αυτό που πιστεύουν πολλοί, ο γαλλικός δεν προέρχεται από τη Γαλλία. Η ονομασία που του προσδόθηκε οφειλόταν στον σκούρο βαθμό καβουρδίσματός του, ενώ η μετονομασία του σε φίλτρου προέρχεται από τη μέθοδο παρασκευής του. 

 

Την περίοδο πριν την κατοχή είχαν ανοίξει πολλά τέτοια καταστήματα (σ.σ. καφεκοπτεία), ενώ την μαύρη περίοδο της κατοχής, όσα επιβίωναν λειτούργησαν ως εργαστήρια επεξεργασίας υποκατάστατων του καφέ (ρεβίθι, κριθάρι, λούπινο).

 

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, ανακαλύφθηκε τυχαία ο «φραπέ» (στα γαλλικά σημαίνει «χτυπημένος»), ένας καφές ελληνικής επινόησης με αφρό που έγινε το πιο διάσημο και αγαπητό ρόφημα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο espresso εισέβαλε δυναμικά στις καφετέριες, ενώ από το 2000 μπήκε και στα ελληνικά νοικοκυριά, λόγω της προώθησης οικιακών μηχανών espresso με κάψουλες.

 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα SOS από το παλαιότερο καφενείο της χώρας στον Λαύκο του Πηλίου