Strudel: ένα λαχταριστό γλυκό ρόλο

Strudel: ένα λαχταριστό γλυκό ρόλο

Έχει λεπτό, σχεδόν διάφανο ζυμάρι που τυλίγεται, γεμίζεται συνήθως με μήλα και σταφίδες και μπορεί να αποτελέσει ένα νόστιμο συνοδευτικό του απογευματινού σας καφέ.

 

Όλοι, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας, έχουμε δοκιμάσει strudel. Εκείνο το αρωματικό γλυκό γεμιστό με μήλο και σταφίδα – κατά κύριο λόγο – που συνήθως το συνδέουμε με τις χώρες της Κεντρική Ευρώπης, την Αυστρία ή την Γερμανία. Ωστόσο, το εν λόγω γλυκό έχει μια μεγάλη ιστορία, διασχίζοντας πολιτισμούς και ηπείρους που μας φέρνει πίσω μέχρι και … στη Μεσοποταμία.

 

Η χρήση της λεπτής σφολιάτας, γεμισμένη με μέλι και ξηρά φρούτα έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα των Μεσοποταμικών Βασιλείων. Ένα παλιό χειρόγραφο που γράφτηκε τον 8ο αιώνα π.Χ., περιγράφει ένα επιδόρπιο που προοριζόταν για την ασσυριακή αυλή, με λεπτές στρώσεις γεμιστές από μέλι και καρύδια. Πολύ αργότερα η σφολιάτα αυτή θα εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά στους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής, της Τουρκίας, της Ελλάδος και της λεκάνης της Μεσογείου. Οι ξακουστοί Οθωμανοί ζαχαροπλάστες χρησιμοποίησαν τις καλύτερες δυνατότητές τους για να δημιουργήσουν εκπληκτικά γλυκά με σφολιάτα και ξηρά φρούτα (καρύδια, φιστίκια). Μιλάμε για τον περίφημο μπακλαβά. Αυτός ίσως να είναι και ο πρόγονος του strudel.

 

Tο strudel (που σημαίνει ρολό ή περιστροφή στα ελληνικά) συνδέεται πολύ συχνά με την αυστριακή κουζίνα, αλλά αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και του Νοτίου Τυρόλου της Ιταλίας. Η διάδοση του έγινε την εποχή της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στα μέσα του 19ου αιώνα. Μάλιστα η παλαιότερη συνταγή χρονολογείται από το 1696, και υπάρχει σε ένα χειρόγραφο στη Βιβλιοθήκη της Βιέννης. Υπάρχει και ένας μύθος γύρω από αυτό το γλυκό. Σύμφωνα με αυτόν, ένας τελειομανής μάγειρας της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας υποστήριζε ότι η ζύμη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάσει ένα ερωτικό γράμμα μέσα από αυτή.

 

Το πιο γνωστό studel είναι εκείνο με το μήλο, τις σταφίδες και την κανέλα (ακολουθεί η συνταγή για να το φτιάξετε στο σπίτι) όμως υπάρχουν και πολλές ακόμα, γλυκές και αλμυρές.  Μια επίσης δημοφιλή είναι εκείνη που γεμίζεται με τυρί κρέμα και μαρμελάδα.

 

Υλικά

Για το φύλλο

200 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρύσεις

50 γραμμ. ζάχαρη

80 ml νερό

15 ml ηλιέλαιο

1 πρέζα αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλα

Για τη γέμιση

500 γραμμ. μήλα

50 γραμμ. σταφίδες ξανθές

20 ml κονιάκ

50 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική

40 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. κανέλα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη με μια μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο. Βάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ, να φουσκώσουν. Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ με τις σταφίδες και την κανέλα, ανακατεύοντας απαλά για να μην σπάσουν τα μήλα. Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Απλώνουμε πάνω της την γέμιση και την τυλίγουμε με προσοχή ώστε να σχηματιστεί ένα ρολό. Κλείνουμε τις άκρες προς τα κάτω και το βάζουμε σε ένα ταψί. Χαράζουμε λίγο την επιφάνεια του strudel και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν κρυώσει και πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.