Latte: ένα ακόμα ρόφημα espresso με γάλα;

Latte: ένα ακόμα ρόφημα espresso με γάλα;

Τον αποκαλούν café latte, ή cafe au lait ή ακόμα και cafe con leche, το latte είναι ένα ρόφημα που έχει κατακτήσει εδώ και δεκαετίες την Αμερική και δεν λείπει από κανένα σύγχρονα coffee shop.

 

Σερβίρεται συνήθως σε γυάλινο ποτήρι, περιέχει διπλή δόση espresso που ενσωματώνεται με το ζεστό γάλα και από πάνω μπαίνει αφρόγαλα. Τα καλοκαιρία δροσίζεται με μπόλικα παγάκια. Είναι ένα ρόφημα για τις πρωινές κυρίως ώρες και γνωρίζει μεγάλη εκτίμηση αλλά και αγάπη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού εκεί όπου λέγεται ότι και ξεκίνησε.

 

Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη η ανάμειξη του καφέ με τον γάλα υπάρχει από τον 17ο αιώνα. Ο όρος «caffè latte» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον William Dean Howells στο δοκίμιο το 1867 «Ιταλικά ταξίδια». Σε αυτό αναφέρει ότι οι Αμερικανοί τουρίστες που επισκέπτονταν τα ιταλικά παραλιακά θέρετρα, για να μπορούν να πιούν τον ισχυρό καφέ που τους σέρβιραν, έβαζαν γάλα. Στις αρχές του 20ου αιώνα και με την εφεύρεση της εσπρεσομηχανής ο caffè latte έρχεται ξανά στο προσκήνιο αλλά και πάλι όχι με την μορφή που τον ξέρουμε σήμερα. Στη Γαλλία, την ίδια περίοδο, έχουμε τον café au lait, στην γειτονική Ισπανία τον café con leche και στην κεντρική Ευρώπη υπήρχε το Kapuziner, το οποίο είναι ένας συνδυασμός καφέ, κρέμας, ζάχαρης και μπαχαρικών.

 

Στην απέναντι όχθη, στις Η.Π.Α, την πρώτη αναφορά για την υπάρξει του café latte έχουμε το 1950 στην Καλιφόρνια. Ο Lino Meiorin, ένας από τους ιδιοκτήτες του φημισμένου Caffè Mediterraneum στο Μπέρκλεϋ, λέγεται ότι ήταν εκείνος που το πρωτοέφτιαξε. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον ξεκίνησε η τρέλα του café latte την δεκαετία 1980.

 

Πλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές του εν λόγω ροφήματος. Παραλλαγές που είτε στηρίζονται στα διαφορετικά ήδη γάλακτος, και μιλάμε για τα φυτικά (βρώμης, αμυγδάλου, σόγιας κτλ), είτε στην αντικατάσταση του καφέ από τσάι ή matcha. Τέλος έχουμε και την προσθήκη των αρωματικών σιροπιών που τελευταία είναι όλο και πιο συχνή η χρήση τους –ιδίως στην Αμερική- που μπορεί να κάνουν αυτό το ρόφημα ακόμα πιο γλυκό, του στερούν όμως την στιβαρότητα του καφέ που παύει να είναι ο πρωταγωνιστής.