Kafe Msajjar: H παράδοση της Μάλτας… σε ένα φλιτζάνι

Kafe Msajjar: H παράδοση της Μάλτας… σε ένα φλιτζάνι

Γεύση από τα παλιά, όλη η ιστορία και η παράδοση της Μάλτας σε μια κούπα καφέ

Με επιρροές από Δύση και Ανατολή, η Μάλτα αποτελεί ένα πολυπολιτισμικό κράτος που συγκεντρώνει ένα συνονθύλευμα πολιτισμών με μακραίωνη ιστορία. Η ιστορία του καφέ, είναι ανάλογη στη χώρα αυτή και ανάγεται χρονικά στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κουλτούρα του καφέ στη Μάλτα μπορεί να συγκριθεί με αυτή της ᾽βασίλισσας του εσπρέσο᾽ Ιταλίας καθώς το ρόφημα είναι ιδιαιτέρως αγαπητό στον λαό της Μάλτας, και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ένας περίφημος για το άρωμα και τη γεύση του, ᾽καθαρόαιμος᾽μαλτέζικος καφές, ο Kafe Msajjar, ο οποίος συναντάται μόνο στο συγκεκριμένο νησιωτικό κράτος.

Παραδοσιακά, το blend του Kafe Msajjar αποτελείται από μια μίξη Arabica και Robusta. Στο χαρμάνι προστίθενται μπαχαρικά και αρώματα, όπως ο γλυκάνισος, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αξίζει εδώ να τονιστεί η ανατολίτικη κουλτούρα που εμπερικλείει ο συγκεκριμένος καφές, καθώς σε αναλόγου είδους ροφήματα στην αραβική χερσόνησο για παράδειγμα συνηθίζεται να προστίθενται μπαχαρικά.

Το «μυστικό που κάνει τον Kafe Msajjar να ξεχωρίζει είναι το Chicory, ένας είδος ραδικιού που στα ελληνικά αποκαλούμε «κιχώριο». Το Chicory συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του καφέ, δεν περιέχει καφεΐνη, και το χαρακτηριστικό του άρωμα δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στον μαλτέζικο καφέ.

Ο καφές ετοιμάζεται σε παραδοσιακό σκεύος που λέγεται Stanjata και φιλτράρεται πριν σερβιριστεί, σε μια «τελετουργία» που θυμίζει τα Αιθιοπικά τυπικά του καφέ.

Για να ετοιμάσετε εσείς τον δικό σας Kafe Msajjar πρέπει να διαλέξετε ένα δυνατό χαρμάνι με Arabica και Robusta. Το αλέθετε με γαρύφαλλα και κόκκους γλυκάνισου. και εν συνεχεία τον ανακατεύουτε με αλεσμένο chicory.

Βράζετε δύο κούπες νερού και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Με το που βράσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τέσσερις κουταλιές του γλυκού από το χαρμάνι. Βράζετεανακατεύοντας για 3 λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να σταθεί για 5-6 λεπτά ακόμη. Προσθέτετε 1 κούπα νερό, βράζετε για 5-6 λεπτά ακόμη. Φιλτράρετε τον καφέ σχολαστικά μέχρι να γίνει διαυγής και σερβίρετε σκέτο.