Μπορεί η κατανάλωση καφέ να επηρεάσει τις ορμόνες σας;

Μπορεί η κατανάλωση καφέ να επηρεάσει τις ορμόνες σας;

O καφές έχει πολλά θετικά, όμως η υπερκατανάλωση μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά, σύμφωνα με τις περισσότερες ιατρικές μελέτες. Πώς μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες σας;

 

Η Lavazza, η ιταλική μάρκα διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα η οποία εξέτασε πάνω από 3.000 νέους άτομα, στην οποία διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων κατανάλωναν καφέ το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ένα  94% προτιμούσε επίσης τον καφέ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης ή σε μια συνάντηση με πελάτες. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο καφές είναι μια καλή αφορμή για… κουβέντα και socializing.

 

H διατροφολόγος Rashi Chowdhary υποστήριξε ότι η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών κάθε μέρα είναι μια χαρά, δεδομένου ότι «250 mg καφεΐνης έχει μεγάλα οφέλη για την καρδιά, μας εφοδιάζει με αντιοξειδωτικά και επίσης κάνει καλό για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Αλλά οποιαδήποτε ποσότητα πέρα ​​από αυτή είναι σίγουρα ένα πρόβλημα. ”

 

Η υπερβολή είναι πάντα κακή και όπως έλεγαν και στην αρχαιότητα “παν μέτρον άριστον”. Το ίδιο ισχύει και με την καφεΐνη που ελλοχεύει τους δικούς της κινδύνους: Η υπερκατανάλωση μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα πιέζοντας τα επινεφρίδια που οδηγούν στην αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης. «Η ασυνήθιστα αυξημένη κορτιζόλη μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων αλλά και τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών, που επηρεάζουν τις αναπαραγωγικές ορμόνες μας», εξηγεί η Chowdhary, διατροφολόγος με έδρα το Ντουμπάι.

Δηλώνει δε ότι «το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό και ορισμένα μπορεί να παρουσιάσουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο CYP1A2 το οποίο παράγει ένα ένζυμο που επιτρέπει στο συκώτι σας να εξαλείψει την καφεΐνη και τα οιστρογόνα. Χωρίς αυτό το ένζυμο, είναι δύσκολο για το συκώτι σας να επεξεργάζεται καφεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνεστε πολύ νευρικότητα ή άγχος και να έχετε περισσότερα συμπτώματα PMS – όλα λόγω της ορμόνης οιστρογόνου, που κυριαρχεί στο σώμα σας. ”

Η διατροφολόγος είπε ακόμη ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα βιταμίνης Β και μαγνησίου “σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ωορρηξία και την παραγωγή προγεστερόνης”.