Clever dripper: Έξυπνα παιχνίδια με τον καφέ

Clever dripper: Έξυπνα παιχνίδια με τον καφέ

Μια εύκολη, απλή, λειτουργική μέθοδος παρασκευής καφέ φίλτρου, που δίνει ένα καθαρό, γεμάτο φλιτζάνι.

 

Το Clever Dripper ίσως να μην είναι από τις πιο γνωστές μεθόδους παρασκευής καφέ φίλτρου. Όμως είναι σίγουρο ο πιο εύκολος τρόπος για να τον παρασκευάσει κανείς στο σπίτι. Το «έξυπνο» αυτό πλαστικό σκεύος, που τελευταία αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο την προτίμηση των baristi, συνδυάζει δύο διαφορετικές μεθόδους: το full-immersion (δηλαδή την πλήρη εμβάπτιση του καφέ μέσα σε ζεστό νερό και εκείνη της γαλλικής πρέσας. Αυτό που μας δίνει είναι ένα φλιτζάνι με γεμάτο σώμα, χωρίς όμως ίχνος από πικράδες και ιζήματα καφέ όπως συμβαίνει με τη γαλλική πρέσα. Αυτό οφείλεται στην «έξυπνη» βαλβίδα που διαθέτει η εν λόγω συσκευή στον πυθμένα που επιτρέπει στον καφέ να καταλήξει στην κούπα με φυσικό τρόπο, χωρίς πίεση.

 

Για να παρασκευάσουμε καφέ φίλτρου με το Clever Dripper θα χρειαστούμε 20 γραμμάρια καφέ μέτρια αλεσμένο και 300ml ζεστό νερό σε θερμοκρασία γύρο 90-92 βαθμούς Κλεσίου. Η μέθοδος αυτή δεν διαφέρει σε πολλά από τις παραδοσιακές που ήδη γνωρίζουμε. Έτσι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το χάρτινο φίλτρο και να το καταβρέξουμε με ζεστό νερό. Στη συνέχεια βάζουμε τον καφέ και ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό. Αφού βάζουμε όλη την απαιτούμενη ποσότητα, αναδεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε τον καφέ να «αναπαυθεί» στο νερό για περίπου δυόμιση λεπτά. Αν θέλουμε το σκεπάζουμε με το ειδικό καπάκι του ώστε να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία. Για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία τοποθετούμε το Clever Dripper πάνω στο ποτήρι, ελευθερώνεται η βαλβίδα και αρχίζει η εκχύλιση του καφέ. και αυτό ήταν όλο.

 

Το Clever Dripper έχει πολλά θετικά στοιχεία. Για παράδειγμα έχουμε πάντα την ίδια θερμοκρασία στο ρόφημα μας κατά την διάρκεια παρασκευής του. Επίσης μπορούμε να ελέγξουμε τον χρόνο στον οποίο θέλουμε να κάνουμε την εκχύλισή μας. Το αποτέλεσμα που μας δίνει έχει γεμάτο σώμα, χωρίς πικράδες, έντονη γεύση, πλούσιο άρωμα και είναι αρκετά διαυγές. Και τέλος καθαρίζεται εύκολα, αφού το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρύνουμε το φίλτρο με τον καφέ και απλά το ξεπλύνουμε.