Café bombón: ένας καφές… γλύκισμα

Café bombón: ένας καφές… γλύκισμα

Ένας πανεύκολος, επιδόρπιος καφές που μπορεί να γλυκάνει το απόγευμα σας ή να κλείσει όμορφα το δείπνο σας.

 

Ο Café Bombón ή Café Goloso ή Café Biberón προέρχεται από την περιοχή της Μούρθιας, της Ισπανίας. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η γενέτειρα του είναι η Βαλένθια. Στην ουσία πρόκειται για έναν espresso που στην βάση του έχει ζαχαρούχο γάλα. Με λίγα λόγια μοιάζει σαν μια καραμέλα καφέ, εξ ου και το όνομα του (bombón στα ισπανικά σημαίνει καραμέλα). Η γλυκιά του γεύση τον έκανε πολύ δημοφιλή και εξαπλώθηκε γρήγορα σ’ όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Μάλιστα πέρασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αργεντινή όπου εκεί τον παρασκευάζουν με dulce de leche.

 

Ένας Bombón λοιπόν, περιέχει, όπως σας είπαμε, μια δόση εσπρέσο και ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα. Για την παρασκευή χρειαζόμαστε ένα διαφανές ποτήρι ώστε να φαίνονται οι χρωματικές διαβαθμίσεις του (το λευκό του γάλακτος, το σκούρο του καφέ και το ανοιχτό καφέ της κρέμας). Στην βάση βάζουμε το γάλα, στη συνέχεια ρίχνουμε τον espresso, και αυτό ήταν όλο. Απλά, εύκολα, γρήγορα. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω σαντιγί για γαρνιτούρα και επιπλέον εφέ. Πριν τον πιούμε όμως, η ανάδευση του είναι απαραίτητη ώστε να ενοποιηθεί ο καφές με το γάλα και να έχουμε ένα ευχάριστο και γλυκό αποτέλεσμα. Ο καφές που θα χρησιμοποιήσουμε καλό θα ήταν να μην έχει ιδιαίτερες οξύτητες ούτε φρουτώδη γεύση. Σας προτείνουμε λοιπόν, κάποιον από την Βραζιλία για παράδειγμα που έχει πιο γήινο προφίλ ή από την Κολομβία με ξηροκαρπάτη γεύση.