Pancakes: Η ιστορία μιας τηγανίτας

Pancakes: Η ιστορία μιας τηγανίτας

Τρώγονται οποιαδήποτε ώρα, αν και έχουν συνδεθεί με το πρωινό ή το brunch. Τα pancakes, τηγανίτες ελληνιστί, είναι ένα ζυμάρι που έχει γλυκιά αλλά και αλμυρή εκδοχή και φυσικά μεγάλη φωτογένεια.

 

Κάντε το εικόνα: αφράτα, χρυσαφένια pancakes στοιβάζονται με τάξη το ένα πάνω στο άλλο. Στην κορυφή ένα κομμάτι βούτυρο που λιώνει και χύνεται προς τα κάτω, και μια βροχή από σιρόπι σφένδαμου να τα μουσκεύει. Θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε αυτή την γλυκιά και νόστιμη «γουρουνιά»; Εγώ πάντως όχι, γι’ αυτό και τα pancakes είναι εκείνα που κλείνουν σχεδόν πάντα το brunch μου.

 

Οι τηγανίτες – όπως μεταφράζονται τα pancakes στα ελληνικά- έχουν τις ρίζες τους στην Εποχή του Λίθου. Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν μια αγαπημένη λιχουδιά που φτιαχνόταν με αλεύρι, νερό, λάδι, πετιμέζι και μέλι. Στην Αγγλία του 17ου αιώνα καθιερώνεται η Ημέρα Τηγανίτας, Pancake Day, κατά την οποία οι Βρετανοί χρησιμοποιούν αυγά, βούτυρο και λίπος και πηγαίνουν με τα τηγάνια στην εκκλησία. Η μέρα αυτή, ονομάζεται και Shrove Tuesday, κάτι σαν την δική μας Καθαρή Δευτέρα. Στην Αμερική, την πρώτη επίσημη καταγραφή για συνταγή pancakes, τη συναντούμε στο βιβλίο American Cookery της Amelia Simmons το 1796. Μάλιστα σ’ αυτό υπάρχουν δύο συνταγές: μια για Johny Cake ή Hoe Cake με γάλα και μελάσα και μία για Indian Slapjack με τέσσερα αυγά.

 

Καλά όλ’ αυτά με την ιστορία τους αλλά ας δούμε όμως πώς γίνονται. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να το «έχετε» με την κουζίνα για να τα φτιάξετε, μιας και είναι πολύ απλά. Θα χρειαστείτε λοιπόν:

1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κούπα γάλα

1 αυγό

2 γενναίες κουταλιές βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να κάνουν έναν ωραίο χυλό. Στη συνέχεια ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βουτυρώνουμε καλά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα μας. Δε χρειάζεται να το απλώσετε, απλά αφήστε το να ψηθεί μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες και να αρχίσουν να σκάνε. Τότε είναι η ώρα που θα πρέπει να το γυρίσετε. Προσέξτε να μην έχετε δυνατή φωτιά γιατί τα pancakes πρέπει να πάρουν ένα ξανθό, ανοιχτό χρώμα. Καλό θα ήταν κάθε φορά που βάζετε στο τηγάνι μείγμα, να το βουτυρώνετε πριν. Τα pancakes μπορείτε να τα σερβίρετε με πολλούς τρόπους: παραδοσιακά με βούτυρο και μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου), με φρούτα και σαντιγύ, με σοκολάτα, με αυγό και μπέικον ή με ό,τι τραβάει η όρεξή σας.