Cinnamon rolls: Μια γλυκιά παρέα για… καφέ

Cinnamon rolls: Μια γλυκιά παρέα για… καφέ

Είναι η ιδανική παρέα για τον καφέ. Σαγηνεύουν με την μυρωδιά τους και φτιάχνονται πολύ εύκολα.

 

του Βασίλη Δημαρά

 

Τον καιρό της καραντίνας όλοι μας είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω να ασχοληθούμε με την κουζίνα – εγώ τουλάχιστον αυτό έκανα. Ένα από τα πράγματα που έφτιαξα λοιπόν, ήταν τα ρολάκια κανέλας – ελληνιστί cinnamon rolls. Μου είχε καρφωθεί αρκετό καιρό τώρα να τα φτιάξω. Στο μυαλό είχα εκείνα που είχα δοκιμάσει σε μια καφετέρια στην Στοκχόλμη και πόσο ταίριαζαν με τον καφέ. Ζουμερά, βουτυράτα, ελαφρώς γλασαρισμένα που μοσχοβολούσαν κανέλα.

 

Για την ιστορία να σας πω ότι τα ρολάκια κανέλας έχουν Σουηδική καταγωγή. Φαίνεται ότι φτιάχτηκαν για πρώτη φορά το 1920, όμως λόγω ότι εκείνον τον καιρό δεν έβρισκε κανείς εύκολα κανέλα και κάρδαμο, έγινα διάσημα μερικές δεκαετίες αργότερα. Για να φανταστείτε πόσο τα αγαπούν οι Σουηδοί, έχουν ορίσει την 4η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού τους. Επίσης, με την λέξη «fika» – ένας αναγραμματισμός του καφέ, «kaffi» στα Σουηδικά- εννοούν την συνάντηση με κάποιον φίλο για καφέ και φυσικά ρολάκια κανέλας.

 

Στην ελληνική πραγματικότητα τώρα, μετά το lockdown λόγω της πανδημίας, τα ρολάκια κανέλας όλο και περισσότερο ποζάρουν στους καταλόγους των καφέ. Έτσι φαίνεται να δημιουργείται μια νέα, νόστιμη τάση που έχει ενδιαφέρον. Μέχρι λοιπόν, να κάνω το crust test και να σας ενημερώσω για το πού θα βρείτε λαχταριστά ρολάκια κανέλας, σας παραθέτω την συνταγή που έφτιαξα, για να την δοκιμάσετε.

 

Υλικά

80 γραμμ. βούτυρο

25 γραμμ. νωπή μαγιά

250ml γάλα

50 γραμμ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)

400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

λίγο αλάτι

 

Για την γέμιση:

75 γραμμ. βούτυρο

3 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ. κάρδαμο

50 γραμμ. καστανή ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το γάλα, την ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν  τα υλικά και αφήνουμε να «ενεργοποιηθεί» η μαγιά για περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε την ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνουμε μέχρι ώσπου η ζύμη να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά να είναι και εύπλαστη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για περίπου μια ώρα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος. Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Προσέχουμε όμως να μην έχουμε λιώσει πολύ το βούτυρο. Αλευρώνουμε καλά το μέρος όπου θα ανοίξουμε την ζύμη και την δουλεύουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο. Απλώνουμε την γέμιση στη επιφάνεια της και τυλίγουμε κατά μήκος. Κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολάκια περίπου 2 εκατοστά  και τα τοποθετούμε στο ταψί. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα αλείφουμε μ’ ένα κρόκο αυγού, τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά, μέχρι δηλαδή να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.